Margriet Jansen

Een nieuwe winkel in gebruik nemen is een van de dingen die ik het leukste vind om te doen. De juiste routine vinden in de ruimte. Het ritme voelen van de buurt: wie lopen er langs? Welke mensen komen binnen? Hoe zorg je ervoor dat ze zich bij je op hun gemak voelen? Die relaties zijn onmisbaar voor een goedlopende zaak. Het zijn je vaste klanten. En dat betekent ook: het team meenemen in die kennismaking. En daar een goede cadans in vinden. Dat hoop ik ook voor Aan Zee te doen.

Via de Adriaan Roland Holstschool in Bergen naar een examenjaar aan de Geert Groote School in Amsterdam. Door vrienden uit Bergen raakte ik betrokken bij experimenten met interactieve cinema. Een spannend nieuw terrein, dat ik graag verder wilde onderzoeken. Ik koos voor de opleiding Digitale Cultuur, eerst aan de UvA en later aan de UU waar ik mijn opleiding afrondde met een scriptie over interactieve documentaire.

Tijdens mijn studie werkte ik bij Panini, waar ik de betekenis leerde van gastvrijheid. Martin, mijn manager, werd op een gegeven moment gevraagd om een nieuwe zaak te helpen opzetten: Soup en Zo. Ik volgde enige tijd later en heb me in dat bedrijf altijd als een vis in het water gevoeld. Toen een aantal jaren later Martin vertrok, werd ik samen met een vriendin gevraagd de bedrijfsleiding over te nemen. Dat hebben we een heel aantal jaren met veel plezier gedaan. Ik werd moeder en het werk paste uitstekend bij die fase in mijn leven.

Toen Soup en Zo te koop kwam te staan, hebben we onderzocht of het mogelijk was het bedrijf met het personeel over te nemen. Maar dat kwam niet helemaal van de grond. Dus toen ik een relatie met  Jamie kreeg en hij mij vroeg het samen met hem over te nemen, hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Soup en Zo is sindsdien steeds meer gaan voelen als een familiebedrijf. Letterlijk in de zin dat de broer van Jamie een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe recepten. Maar ook figuurlijk, door iedereen die voor ons werkt te zien voor wie ze zijn en hen de ruimte te geven hun eigen talenten verder te ontwikkelen. Fotografeer je graag? Dan vragen we je de foto’s te maken voor onze folders en online uitingen. Heb je gevoel voor vormgeving, dan vragen je mee te denken in de vormgeving van onze winkels en uitingen.

Door de jaren heen hebben we op die manier ook allerlei leuke projecten van de grond gekregen met elkaar. Een CD met muziek voor in de keuken, een kookboek dat al vele herdrukken beleefd heeft, kookworkshops. Voor mij hoort het er allemaal bij. Het volgt als vanzelfsprekend uit de groep waar we mee samenwerken en het bedrijf dat we met elkaar vormen.

De bedrijfsomslag die we door Corona maakten, vraagt momenteel nog wel veel van ons. Aan Zee voelt daardoor soms als iets dat moeilijk te bolwerken is vanuit waar we nu staan. Aan de andere kant is het juist een mooie nieuwe groep waar Jamie en ik onze talenten op een andere manier kunnen inzetten en ontwikkelen. En ik ben altijd goed geweest in multitasken: een gezin met vier kinderen, een bedrijf met vier winkels, een keuken en een bakkerij runnen met vijfenveertig man personeel. Aan Zee passen we erbij in. Omdat het verfrissend is en energie geeft.

 

Aan Zee is een culturele vrijplaats op het strand van Bergen aan Zee, een rafelstrandje. Een festivalterrein op palen. Een podium waar ruimte is voor experiment, theater, lezingen, colleges, dans, muziek, feest, goed eten, rituelen en plechtigheden. Bij aan Zee is iedereen welkom!