Tycho Hellinga

Wonend aan het mooiste strand van Noord-Holland lijkt het me heerlijk om ook het mooiste podium annex kroeg annex culturele hang-out om de hoek te hebben.

Ik ben geboren en getogen in kunstenaarsdorp Ruigoord. En heb daardoor altijd veel kunst, cultuur en feest om me heen gehad. Omdat ik geen idee had wat ik wilde gaan doen met mijn leven, ben ik na het gymnasium Culturele Antropologie gaan studeren. De beste studie die ik niemand aan zou bevelen. Je krijgt een hele brede kijk op de samenleving, economie, politiek en wereld mee. Maar achteraf denk ik soms wel eens dat ik liever iets praktisch had gestudeerd. Ik rondde mijn research master midden in de kredietcrisis af. Er was voor niemand werk. En ik moest toch geld verdienen, dus ben ik als runner rond feesten en culturele producties aan de slag gegaan. Zwaar fysiek werk.

Ondertussen vormden we met een groep vrienden het collectief AWE (At World's End), waarmee we toffe projecten bedachten en uitvoerden. Projecten waarin we experimenteerden met ervaringstheater en installatiekunst. Eerst in Ruigoord, maar later ook op andere locaties en festivals, zoals Magneet Festival en Into The Great Wide Open. Mijn rol in de groep was die van chaos beheerder. En ik dacht mee in de programmering en viel daarmee op. Zo werd ik door Myra gevraagd om voor een chronisch zieke programmeur bij de Sugarfactory in te vallen. Ik zou daar twee maanden werken, dat werd anderhalf jaar en was mijn eerste grote mensen baan, mijn ingang in de professionele culturele sector.

Ik raakte betrokken bij een nieuw initiatief in Amsterdam Noord: de Ceuvel. Waar een aantal bevlogen ondernemers een mooi project van de grond probeerden te krijgen. Ze hadden geen ervaring met cultureel programma, dus dat ben ik voor ze gaan doen. Later raakte ik meer betrokken bij de organisatie en ik heb zelfs nog even overwogen mede-eigenaar te worden. Maar koos ervoor om als zelfstandige verder te gaan en onder de naam ‘Hellingproof, Cultuur te huur’ culturele projecten te gaan leiden. Ik heb leuke klussen gedaan, voor het Patronaat bijvoorbeeld, Milieudefensie en de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel werk ik ook als zakelijk leider van Theaterbroedplaats de Sloot in Amsterdam.

Ik vind harmonie en gemeenschapszin belangrijk in mijn leven. Ik heb in Ruigoord mooie avonturen en liefde meegemaakt, maar er was ook veel disharmonie en ruzie. Ik zoek de harmonie en gezamenlijkheid graag op. Dat loopt als een rode draad door mijn werk. In omgevingen waar ik disharmonie ervaar, probeer ik ook altijd de gezamenlijkheid weer te vinden. Anders werkt het niet voor mij.

Voor Aan Zee denk ik graag mee over duurzaamheid, het podium inrichten, de infrastructuur uitdenken en ook het marketingapparaat erachter. Zodat we goed te vinden zijn voor partijen die graag iets willen organiseren bij ons. Of dat nu een bruiloft, verjaardag of grote act is. Het moet voor iedereen aantrekkelijk en gemakkelijk zijn om via ons systeem een aanvraag te doen, tickets te boeken, te reserveren. Dat lijkt me een mooie puzzel om te leggen.

Aan Zee is een culturele vrijplaats op het strand van Bergen aan Zee, een rafelstrandje. Een festivalterrein op palen. Een podium waar ruimte is voor experiment, theater, lezingen, colleges, dans, muziek, feest, goed eten, rituelen en plechtigheden. Bij aan Zee is iedereen welkom!